FEB – MAI 2020 – Ghid util inchiriere (proprietar / chirias) UP-DATE stare COVID19

       MAI 2020 … se implinesc 12ani de experienta vasta, acumulata echipa noastra in aceasi formula inca de la inceput. Cursuri, specializari, diplome, team buildinguri externe cu parteneri titrati dar si realizari indomeniul imobiliar, ne indrepatatesc sa creionam un tablou actual, al peisajului iesean al inchirierilor de apartamente.

        Astfel, ultimii 3-4 ani, au relevat un crescut apetit pentru achizitii de apartamente mai vechi sau mai noi, care apoi au fost plasate pe vasta piata a chirilor intr-un oras cu potential in continua crestere. Daca ponderea acestor achizitii o reprezentau  acum cativa ani apartamente construite chiar si din 1967, evident ajungand pana la cele din anii 90′ realizate in fostul regim comunist, acum in ultimii 1-2 ani “explozia” constructiei de noi blocuri si ansambluri rezidentiale, a facut din apartamentele respective un maxim de achizitii.  BINE sau GRESIT ….. acest lucru se dovedeste abia in primii ani dupa achizitie si apoi inchiriere, cand sigur apar la iveala lucrurile pozitive dar si cele negative legate de decizia initiala de achizitie. Un lucru cert putem afirma cu tarie despre aceste optiuni din urma : renumele constructorului (nu al dezvoltatorului care nu de putine ori sunt anonimi necunoscuti) face o achizitie perfect viabila; insa … marea parte a celor cu  care venim zilnic in contact, nici macar nu sunt interesati de acest lucru !!!

        Blocurile construite in perioada 1967-1990 au istoric cert in ceea ce priveste constructorul (in 100% din cazuri trusturi de constructii renumite din acea perioada, cateva din ele regasindu-se chiar si azi in activitate)  dar cel mai important si un istoric al tuturor aspectelor legale si de exploatare de-a lungul atator zeci de ani.

            Despre constructiile noi realizate, din pacate nu putem afirma acelasi lucru (de cele mai multe ori graba de a lua decizia de achizitie, este mai importanta decat lucrurile importante precum: recunoasterea constructorului si proiectantului, aspecte legale privitoare la dreptul de proprietate asupra cailor principale de acces; proiectarea dar si realizarea corecta a infrastucturii din zona ce v-a deservi constructia (multe din aceste constructii nu sunt racordate la retele de utilitati dimensionate corect sau care ar putea prelua surplusul prin aparitia a noilor consumatori – vezi retele de energie/gaz/apa sau canalizari sub-dimensionate sau racordate la vechi retele care nu permit un astfel de surplus) care in scurta vreme cedeaza in diverse moduri, facand pe multi din acesti cumparatori sa se intrebe daca au facut intradevar alegerea corecta!!!  Cu siguranta cea mai buna optiune de cumparare apartament in constructii noi este pentru cele care sunt proiectate realizate si date in folosinta de catre proiectanti si constructori, cu vechi state de plata in acest domeniu…. de minim 25-30de ani.

            Un alt aspect remarcat de noi, in ultimii 1-2 ani a fost cresterea nivelului chiriilor intr-un ritm mult accentuat; am constatat cresteri intre 50-100euro in medie la aceleasi apartamente fara sa aiba imbunatatiri in acest rastimp, ci doar pe baza faptului ca … “asa sunt preturile acum …..” Multe din apartamentele aflate de multi ani in circuitul de inchiriere, au suferit imbunatatiri, renovari si update-uri de electrocasnice, ceea ce pe buna dreptate a dus la o crestere sustinuta a pretului de inchiriere conform si cresterii nivelului de trai. Astfel, nivelul nou de pret a facut “peste noapte” sa creasca si la apartamentele care au ramas la fel de prost mobilate sau fara imbunatatiri. Crestere nefondata absolut de loc.  

               Putem sa oferim un ghid real de pret chirii pentru apartamentele din IASI – FEBRUARIE-MARTIE 2020 in conditiile non COVID19 (caz exceptional, cand remarcam o usoara scadere, timida, in prea putine cazuri deocamdata); insa nu ar trebui sa ne mire, ca din Mai 2020 nivelul de pret solicitat, v-a scade cu 20-50eur fata de lista de mai jos, in majoritatea cazurilor (multi proprietari care NU vor fi receptivi la noile conditii socio-economice astfel generate, riscand astfel sa ramana cu proprietatile ….libere, multa vreme de acum incolo). Preturi ce depasesc 350-400euro, in urmatoarea perioada, vor constitui in mod evident o bariera mult prea inalta pentru chiriasi. Peste 450euro … aprope imposibil de inchiriat, sau doar pentru perioade scurte !!!

                      Preturi reale inchiriere IASI feb-mar 2020 :

 1. GARSONIERE cu suprafete 24-28mp = 200-250eur/luna functie de zona/renovare/dotari
 2.                                                      32mp = 230-280eur/luna functie de zona/renovare/dotari

 

 1. AP 1 CAM …………cu supraf 28-36mp =230-280eur/luna functie de zona/renovare/dotari
 2.                     ………..cu supraf 38-45mp =250-300eur/luna functie de zona/renovare/dotari
 3.                        ……….cu dotari PREMIUM=280-330eur/luna functie de zona

 

 1. AP 2 CAM ……………….. decomandate =250-350eur/luna functie de zona/renovare/dotarI               
 2.                      ………SEMI decomandate =250-320eur/luna functie de zona/renovare/dotari
 3.                     …………..NE decomandate =200-280eur/luna functie de zona/renovare/dotari
 4.                      ..cu supraf max 38-48mp =max 300eur/luna functie de zona/renovare/dotari               
 5.                      ..cu supraf max 50-54mp =max 320eur/luna functie de zona/renovare/dotari
 6.                       cu supraf peste 54-60mp =max 350eur/luna functie de zona/renovare/dotari
 7.                      ……….cu dotari PREMIUM=350-380eur/luna functie de zona

 

 1. AP 3 CAM ……………….. decomandate =300-380eur/luna functie de zona/renovare/dotarI               
 2.                      ………SEMI decomandate =300-350eur/luna functie de zona/renovare/dotari
 3.                     …………..NE decomandate =280-300eur/luna functie de zona/renovare/dotari
 4.                    ……cu supraf max 52mp =max 320eur/luna functie de zona/renovare/dotari               
 5.                      ……cu supraf max 58mp =max 350eur/luna functie de zona/renovare/dotari
 6.                       …cu supraf peste 58mp =max 380eur/luna functie de zona/renovare/dotari
 7.                      ……….cu dotari PREMIUM=380-400eur/luna functie de zona

 

 1. AP 4 CAM ……………….. decomandate =380-450eur/luna functie de zona/renovare/dotarI               
 2.                      ………SEMI decomandate =380-420eur/luna functie de zona/renovare/dotari
 3.                     ……cu supraf max 72mp =380-400eur/luna functie de zona/renovare/dotari               
 4.                     ……cu supraf min 72mp =400-450eur/luna functie de zona/renovare/dotari         
 5.                      ……….cu dotari PREMIUM=450-480eur/luna functie de zona

                Orice alt pret in afara grilei este clar o fortare a pietei, pe diverse considerente mai mult sau mai putin ancorate in realitate si poate fi tratat ca atare.